Prije nekoliko tjedana nuklearni fizičari sa sveučilišta MIT u SAD-u napravili su veliki korak ka praktičnoj uporabi nuklearne fuzije kao neograničenog izvora energije. U svom otkriću znanstvenici su koristili Alcator C-Mod tomakak reaktor nuklearne fuzije. Njene prednosti su što ne zagađuje okoliš, izostaje efekt staklenika, ne stvara se rizik od nuklearnih nesreća, ne proizvodi visoku razinu nuklearnih otpada i ne donosi rizik u pogledu nuklearnog oružja. Gorivo fuzijskog reaktora nalazi se u vodi. To su neograničeni resursi, što je velika nada za budućnost našeg planeta. Primjerice, iz jedne litre morske vode može se proizvesti energije kao iz 300 litara benzina. Smatra se da će u iduća dva stoljeća izvori fosilnog goriva biti gotovo iscrpljeni a potrebe čovječanstva za energijom će se polovinom 21. stoljeća udvostručiti. Energija dobivena termonuklearnom fuzijom biti će jeftinija, pouzdanija i ekološki prihvatljivija alternativa konvencionalnim izvorima energije. Dr.sc. Dragan Poljak istaknuo je kako će ogromna energija koja se oslobađa fuzijskim reakcijama omogućiti da fuzija postane primarni izvor energije u svijetu, čak nadomiještajući sve postojeće fisijske nuklearne elektrane.

No, najveći problem ovog atomskog dobivanje energije je u kompliciranom „zvjezdanom“ procesu. Da bi se fuzija dogodila, potrebno je na Zemlji oponašati uvjete koji se jedino mogu naći unutar neke zvijezde, kao što je Sunce.

Prof. Dragan Poljak i njegova istraživačka grupa s FESB-a sudjeluje u projektu Konstrukcija međunarodnog termonuklearnog eksperimentalnog reaktora (ITER). Lokacija mu je na jugu Francuske, a zajednički je projekt EU-a, SAD-a, Indije, Japana, Rusije i Koreje vrijedan 13 milijardi eura. ITER bi trebao biti najnapredniji fuzijski reaktor u svijetu čija je svrha demonstrirati izvedivost uređaja za fuzijsku energiju. Potrebno je postići temperaturu veću od 150 milijuna stupnjeva Celzijusovih, dok  bi volumen plina zahvaćenog fuzijom 8 puta veći nego što je do sada bio slučaj kod do sada najvećih postojećih fuzijskih uređaja. Hrvatskoj je ulaskom u EUROATOM otvorena prilika da pomogne u rješavanju ovog projekta. Suradnja s međunarodnim timovima odvija se kroz Code Camp-ove kroz godinu koji se organiziraju u različitim europskim institucijama u trajanju od dva tjedna. U organiziranju fuzijskih aktivnosti FESB će biti aktivan i sljedeće godine kada je domaćin European Fusion Programme Workshop, koji će se održati u Dubrovniku.

Po planovima su se pripremni radovi za ITER trebali završiti do 2015. godine  da bi se moglo početi s montažom. Unatoč kašnjenjima, dovršetak ITER-a predviđa se do kraja 2022. godine uz postizanje samogoruće fuzijske plazme do kraja 2027. godine, dok se prva fuzijska elektrana planira dovršiti do 2035. godine.

 

 

 

 

 

 

Podijeli ovo