Malog kućnog čuvara djece, nazvanog Juvo Home Friend, osmislio je student FER-a Matija Strbić uz pomoć kolega s fakulteta elektrotehnike, ekonomije i strojarstva. Juvo je jedan od najuspješnijih start-up projekata u Hrvatskoj nastao u poslovnom inkubatoru nekadašnje tekstilne tvornice. Do sad je pokupio niz nagrada a početkom iduće godine planira se priprema pilot verzija te crowfunding kampanja.

Sve je počelo od reklame  prikazane na Super Bowlu u Americi koja je ukazala na veliku smrtnost djece u njihovom obiteljskom domu (pad namještaja, ozljede u kuhinji, utapanje u kadi ili bazenu). U želji da tome stane na kraj, Matija Strbić osmislio je sistem koji će uz pomoć senzora pričvršćenog na strop, plišane igračke i mobilne aplikacije u svakom trenutku obavijestiti roditelje kuda se kreće njihovo dijete. Roditelji će putem narukvice primiti signal odnosno vibraciju ako je dijete izašlo iz prostorije. Istovremeno će plišana igračka koja se nalazi u sobi s djetetom aktivirati zvučnik a dijete će čuti glazbu ili glas roditelja. To će mu odvratiti pažnju dok roditelj ne dođe u sobu. Juvo pomaže roditeljima u situacijama kada primjerice kuhaju ručak u drugoj prostoriji dok se dijete igra u drugoj sobi, te ih obavijesti kad dijete zakorači izvan prostorije.

Juvo na latinskom znači čuvati i štititi, a prvotno je namijenjen čuvanju djece s teškoćama u razvoju no ubrzo je agilna ekipa uvidjela njegov veći potencijal proširenjem na sve mališane. Voditeljica marketinga je diplomirana ekonomistica Sara Bajlo, zadužena i za izgradnju zajednice roditelja, koji su uključeni u razvoj proizvoda. Specijalist za razvoj senzora je mladi zagrebački developer s FER-a Stanko Krtalić Rusandić. Senzor prepoznaje dijete po njegovoj visini i ne može ga zamijeniti s primjerice kretanjem kućnog ljubimca. Igor Armuš zadužen je za mobilnu aplikaciju,  Ivor Turčin za digitalni marketing i prodaju a Viktor Viljevac za financije. Cilj ovih mladih inovatora jest, osim kreiranja originalne ideje, pronalazak investitora uz pomoć kojeg bi stvorili gotov proizvod i svim mališanima omogućili bezbrižno odrastanje.

 

Podijeli ovo