Jedna od zlatnih medalja za inovaciju na ovogodišnjoj Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA pripala je tvrtki „Končar Električni uređaji“ d.d. iz Dicma odnosno njihovoj zelenoj kućnoj elektrani.

Djelo je to Končarevih mladih stručnjaka odnosno magistrice industrijskog inženjerstva Marine Crnjac, inženjera elektronike Ante Botića i inženjera energetike Ivana Gjirlića. Sustav zelene kućne elektrane zamišljen je kao sunčeva elektrana koja će se kupcu isporučiti po principu „ključ u ruke“ a inovativnim je čini metalni ormar koji sadrži svu elektroopremu potrebnu da bi jedna sunčeva elektrana mogla funkcionirati. Na sastavljanju ormara radio je mladi tim inženjera obzirom da se radi o različitoj opremi koja ima različite specifikacije pa je sve to trebalo skupa posložiti.  Ormar je dimenzija metar za metar, dubine 20 cm, dok su sastavni dio sustava i nosači panela. Ovom nagrađenom proizvodu prethodili su precizni proračuni, skice strojarskih dijelova, izgled ormara, smještaj elemenata te ispitivanje proizvoda. Glavna karakteristika je laka montaža, odnosno jednostavno učvršćivanje ormara na zid. S lijeve strane ormara spajaju se konektori sa solarnim panelima dok su s desne strane konektori koji idu na brojilo.

Ono što ovu elektranu čini posebnom u odnosu na druge na tržištu jest njena dostupnost prosječnom hrvatskom građaninu, naglasio je voditelj financija tvrtke Drago Krpetić. Primjerice, u Dalmaciji se ova investicija vraća u šest godina ili ako se osoba bavi iznajmljivanjem, može se s HEP-om dogovoriti da obračun struje ide na razini godine dana pa se u zimskom periodu akumulira ta električna energija a ljeti se troši. HEP je svakako uključen u ovaj koncept jer je za uporabu Zelene kućne elektrane nužna HEP-ova elektroenergetska suglasnost, s obzirom na to da se radi  o sunčanoj elektrani koja se veže na mrežu HEP-a Končar.

Inače, tvrtka Končar EU ima tradiciju dugu 70 godina, a bavi se projektiranjem, proizvodnjom, montažom, ispitivanjem, puštanjem u pogon i servisom električnih uređaja i opreme niskog i srednjeg napona za distribuciju električne energije. Zapošljava više od 160 djelatnika odnosno 40 njih s višom i visokom stručnom spremom elektrotehničkog i strojarskog usmjerenja, sa sjedištem u Dicmu. U vlasništvu je grupacije iz Saudijske Arabije (Nesma Holding Co.Ltd.)

 

Podijeli ovo