Poznato je da su motociklisti najugroženija skupina vozača u prometu i da ih u Hrvatskoj na cestama godišnje život izgubi čak stotinjak. Ideja o izradi uređaja koji bi mogao smanjiti smrtnost na cestama sinula je Puljaninu Siniši Brođancu nakon tragične pogibelji kolege, za kojim se tragalo tri dana.

Za svoj izum odnosno uređaj za detekciju i dojavu pada motocikla i lokacije vozača osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2016.

Njegov Moto SOS Lokator postavlja se na motor i u slučaju nesreće se jednoj ili više osoba koje vozač sam odabere šalje SMS ili mail s lokacijom nesreće.

Poučen i vlastitim iskustvom, s obzirom na to da je strastveni motociklist i nekoliko puta je doživio prometnu na motoru, gotovo svaki put gubio bi mobitel odnosno mogućnost dojave o nesreći. S ovim uređajem to više neće biti slučaj jer je podešen tako da automatski šalje poruku iste sekunde kad se nesreća dogodi.

Ovaj uređaj razvijao je tri godine po principu «sam svoj majstor», podešavajući ga tako da se aktivira samo u trenutku gubitka kontrole nad motorom.

Siniša Brođanac trenutno je u potrazi za partnerom ili investitorom kako bi usavršio proizvod i krenuo u njegovu masovnu proizvodnju.

 

Podijeli ovo