Iako još nema službene potvrde od Europske svemirske agencije, nagađa se kako orbiter europsko-ruske misije TGO, odaslan u potrazi za znakovima života na Marsu, nije preživio slijetanje. Modul je nazvan po talijanskom astronautu Schiaparelli-ju, teži 577 kg i dizajniran da nakon šestominutnog spuštanja sleti na Crveni planet uz uporabu padobrana i potisnika kako bi se smanjila brzina od 21000 kn/h. Nakon putovanja od 7 mjeseci i pređenih 496 milijun kilometara kontrolori su odvojili modul od sonde. No, podaci pokazuju da je tijekom spuštanja modula prerano otpušten padobran i da potisnici koji su ga trebali usporiti nisu radili dovoljno dugo.

Zadaća modula je slanje podataka o temperaturi, vlazi, gustoći i električnim svojstvima na Marsu. Zbog ograničenog kapaciteta nepunjivih baterija Schiaparelli bi trebao samo nekoliko dana istraživati tlo i okoliš Marsa te utrti put za spuštanje novog rovera koji će istraživati Mars u potrazi za izvanzemaljskim životom. Ako na Marsu zbilja postoji život, malo je vjerojatno da će se on pronaći na površini koja je izložena ultraljubičastim i kozmičkim zrakama.

Ovo je drugi put da Europa kreće u osvajanje Marsa. Europska sonda Mars Express je 2003. spustila mini-leander Beagle 2, koji nikad nije davao znakove života.

 

Podijeli ovo