Malo je onih koji nisu čuli za Matu Rimca, mladog poduzetnika koji je svoju strast prema automobila pretvorio u biznis svjetskih razmjera. Ove godine zasluženo ulazi u konkurenciju za gospodarstvenika godine, kojeg će čitatelji izabrati Večernjeg lista i Poslovnog dnevnika.

Njegova tvrtka Rimac automobili prošle je godine podigla prihod sa 10,5 na 31,3 milijuna kuna, broj zaposlenih povećan je s 33 na 80 djelatnika, a neto dobit dosegla je 1,7 milijuna kuna. Slobodno možemo reći da je Mate Rimac zvijezda hrvatskog biznisa, kojeg je američki Bloomberg uvrstio u osobe godine, dok je njegova tvrtka na 9. mjestu najatraktivnijih poslodavaca.

Javnost ga je upoznala još kao srednjoškolca sa svojim prvim patentiranim izumom iGlove osvojivši 2006. Zlatno Teslino jaje. Tvrtku je osnovao 2009. s namjerom da proizvodi najnaprednije električne automobile na svijetu.

Njegov elektronski automobil Concept_One predstavljen je na sajmu u Frankfurtu a 2013. isporučen je prvi primjerak, što je ujedno bio prvi automobil kojeg je Hrvatska proizvela i izvezla.

Tvrtka Rimac automobili uz vlastite automobile razvija i prototipove za druge automobilske tvrtke, proizvodi baterije za invalidska kolica, električne bicikle, a trenutno je u fazi izgradnja najveće baterije  ikad za trajekt koji će ploviti na sjeveru Europe.  Ne zaboravimo spomenuti i njegove električne bicikle Greyp koristi policija Južnoafričke Republike.

Zbog novih investicija u firmu, postoji mogućnost da se sjedište tvrtke prebaci u inozemstvo dok će proizvodnja i razvoj i dalje biti u Hrvatskoj.

 

 

 

 

Podijeli ovo