Tehnička škola Sisak je od 2006. godine povukla iz EU fondova sredstva za razne tehničke projekte u iznosu od milijun eura, kako bi svojim učenicima približili moderne tehnologije. Projekt koji je prešao granice Hrvatske je godišnja utrka solarnih automobila koja je ove godine u Sisak privukla učenike Slovenije i Francuske. Predviđa se da će sljedeće godine sudjelovati 25 ekipa, od čega 5 inozemnih. Isto tako, ove godine planiraju završiti izgradnju solarnog automobila treće generacije, koji će imati veću autonomiju, dvostruko više fotonaponskih ćelija, novu generaciju električnih motora i kvalitetniju završnu obradu.

U Tehničkoj školi Sisak velika se pozornost posvećuje 3D tehnologijama. Na konferenciji o solarnim i električnim automobilima predstaviti će i 3D printer koji je u stanju izraditi dio šasije električnog automobila. U lanjskom projektu naziva „Mini 3D tvornica budućnosti“ izradili su se roveri, robotizirana vozila po uzoru na aktualne svemirske programe. U njemu je sudjelovalo 5 hrvatskih škola, svaka opremljena sa 3D printerom i/ili skenerom, čiji je uvjet projekta bio da bar 30% dijelova bude projektiraano ili isprintano na 3D printeru. Profesor Arsorski naglasio je da u idućim godinama svaka ekipa treba dodati barem još jedan različiti senzor kako bi se u konačnici roveri mogli samostalno kretati. Zadnja tehnološka novost škole je projekt „bionička ruka“, podijeljen u tri faze. U prvoj fazi se printaju dijelovi ruke i povezuju osnovne mehanike. U drugoj fazi ugraditi će se mikro motori, senzori i malo mikro računalo dok će se u trećoj fazi programirati rad „bioničke ruke“. Cilj projekta je napraviti model s nekoliko tipičnih pokreta na osnovi impulsa dovedenih iz drugih izvora.

Profesor ističe kako s učenicima žele podići robotizaciju i programiranje na višu razinu te povećati atraktivnost programskih sadržaja radioničkih vježbi.

 

Podijeli ovo