Zoran Barišić, glavni tajnik Hrvatske udruge inovatora, koja je organizator ovogodišnje ARCA 2016.,  smatra da bi ovogodišnja izložba inovacija trebala bi biti prekretnica u poticanju i promicanju inovacija i inovativnog poduzetništva.

Ključan uvjet izlaganja je da su inovacije zaštićene ili da je zaštita industrijskog vlasništva pokrenuta. Očekuje se 180 izlagača od kojih i kineski proizvodi s obzirom na to da je ovogodišnji partner Kineska asocijacija inovatora, najveća na svijetu. Popratni program uključivat će forum o temi gdje jesmo i gdje idemo u razvoju inovativnog poduzetništva, a u panelu će osim dužnosnika nadležnih ministarstava sudjelovati i nezavisni stručnjaci i predstavnici medija. Unatoč tome što Hrvatska ime sjajne primjere inovativnih tvrtki i novih tvrtki lidera u inovacijama, nažalost ne postoji uzlazni trend. Činjenica je da inovativno gospodarstvo stagnira unatoč institucionalnoj potpori. Barišić smatra da poticaj trebaju dati velike međunarodne tvrtke kojima treba omogućiti otvaranje podružnica u Hrvatskoj pod povoljnim uvjetima.

Tko sve izlaže na sajmovima? Postoje dvije vrste inovacija, one niže dodane vrijednosti koje su rezultat kreativnosti pojedinca i koje izlažu na sajmovima. One druge su inovacije više dodane vrijednosti i rezultat su rada istraživačko razvojnih timova s odgovarajućim proračunima, koji na sajmovima ne izlažu već na njima traže dobre ideje za svoje projekte. Sajmovi su rezervirani za male tvrtke i pojedince. S obzirom na to da inovatori rijetko govore o ostvarenim kontaktima, teško je komentirati poslovne rezultate kojih u svakom slučaju ima.

Zoran Barišić posebno je istaknuo mlade inovatore koji se ne boje financirane konkurencije a koji svoje inovacije brane kompetentno i na internacionalnim sajmovima. Svima njima Barišić poručuje da ostanu na domaćem tržištu.

 

Podijeli ovo