20. listopada od 10:30 sati u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu postavljena je Međunarodna izložba inovacija ARCA 2016. Između 180 radova pristiglih iz naše zemlje, susjedne Slovenije, BiH i Srbije, Poljske i Rumunjke, tu su i radovi iz Irana i daleke Kine. Posjetitelji će moći pogledati komposter za bioaktivno postrojenje, samohodni vagon za rasuti teret, baterije sa spremnikom sredstava samoobranu, prijenosni sterilizator čaša, kineski lift koji ne pada, naprave protiv krađe trkaćih automobila. Uz inovacije poznatih domaćih tvrtki, poput Tehnixa, Končara, Šestan-Buch iz Preloga, Bernarda iz Puščina, svoje radove prezentirati će i 10 domaćih fakulteta te udruženja inovatora i pojedinci.

Dvije su jedinstvene inovacije ovogodišnje izložbe u konkurenciji za prestižne nagrade, a to su samohodni vagon za rasuti teret Radionice željezničkih vozila Čakovec i komposter za bioaktivno postrojenje tvrtke Tehnix iz Donjeg Kraljevca.

Izložba će trajati do subote, 22. listopada a posebno zanimljiv dio izložbe biti će predstavljanje specijalnog prezervativa protiv HIV-a. Popratni program biti će namijenjen poduzetnicima, djeci i mladima. Ovogodišnji sponzor izložbe je Udruga inovatora Hrvatske, a poseban partner izložbe je Kineska asocijacija inovatora.

U galeriji Siva u Autonomnom kulturnom centru Medika u Zagrebu večeras u 20 sati biti će postavljena izložba „Pik traka“ grafitera Mane Melija. Lajt motiv izložbe je pik traka kao sredstvo izražavanja.

Festival Jazz.hr/jesen, u trajanju od tri dana, započinje večeras u 20 sati u koncertnoj dvorani Blagoje Bersa na Muzičkoj akademiji. Otvara ga Justin Kauflin, slijepi američki jazz pijanist. Ulaznice se mogu nabaviti po cijeni od 100 kn.

 

 

 

Podijeli ovo