U  sklopu 5. Tjedna energetske učinkovitosti 1. listopada 2016. godine u Zadru održao se Sajam energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije koji je zabilježio rekordan broj izlagača. Dvadeset i dva izlagača iz cijele Hrvatske na zadarskom Forumu predstavili su novitete iz područja zelenih tehnologija poput niskoenergetskih prozora, solarnih tuševa, lampi, klupa i stanica za bicikliste do infracrvenog grijanja, peleta i solarnih panela kao ekoloških načina grijanja.

U Hrvatskoj su vidljivi pozitivni učinci na području energetike jer imamo domaće i zdrave energente koji mogu  zadovoljiti potrebe cijele zemlje i za izvoz, a danas su građani sve više informirani.

Jedan od izlagača bio je i Energo Mobil koji za Dubai radi autobusne stanice zatvorenog tipa s klimom, a javnost ih je već upoznala kroz solarne klupe. Veliku pažnju posjetitelja privlačila su električna vozila Strukovne škole Vice Vlatković iz Zadra. No unatoč činjenici da se radi o vozilima budućnosti, u Zadru ih je registrirano samo pet, a problem predstavljaju skupe baterije ograničenog vijeka trajanja i nedovoljan broj brzih punionica.

Svoja električna vozila, tzv. usisivače i vozila za sakupljanje papira, predstavila je i zadarska Čistoća, jedan od redovitih izlagača na Sajmu. Čistoća sustavno provodi edukaciju građana o  gospodarenju otpadom.

Kao jedan od značajnijih projekata u Zadru energetsku obnovu Športskog centra Višnjik u sklopu kojeg je kotlovnica prešla s nafte na plin, dok su na krovu  zatvorenog plivališta postavljeni solari. Time su godišnji troškovi potrošnje energije smanjeni s 4 milijuna na 2,5 milijuna kuna. Od 2010. do 2016. Grad je sufinancirao ugradnju 59 solarnih sustava, 47 projekata povećanja toplinske zaštite vanjske ovojnice i/ili zamjene stolarije te sedam projekata nabave i ugradnje kotla na drvnu biomasu.

Zahvaljujući Zadarskoj županiji, Sajam je imao i socijalnu komponentu: za umirovljenike i primatelje socijalne pomoći osigurana je humanitarna podjela LED žarulja i perlatora.

 

Sajam je održan u organizaciji Grada Zadra, te uz gradimozadar.hr kao suorganizatorom.

 

 

Podijeli ovo