Stručnjaci već dugo upozoravaju na štetnost gaziranih napitaka i savjetuju ograničavanje unosa šećera u organizam na sedam čajnih žličica ili kockica dnevno. Osim ostalih prednosti za zdravlje, to će smanjiti rizik od karijesa kod djece. Prema riječima nutricionistice Elle Allred, redovita konzumacija većih količina slatkih gaziranih napitaka pogoduje povećanju krvnog tlaka, bolestima srca, dijabetesu i pretilosti!

Britanski farmaceut Niraj Naik na svom blogu The Renegade Pharmacist detaljno je opisao promjene koje se događaju sat vremena nakon što popijemo Coca Colu ili sličan gazirani napitak.

Kronološki redoslijed:

  • 10 minuta:u organizam je uneseno 100% preporučenog dnevnog unosa šećera.
  • 20 minuta: jetra punom brzinom pokušava pretvoriti sav taj šećer u masnoću, dok šećer u krvi potiče navalu inzulina.
  • 40 minuta:receptori adenozina u mozgu su blokirani i sprečavaju pospanost, dok je kofein kompletno apsorbiran. Zjenice se šire, krvni tlak raste, a jetra izbacuje šećer u krvotok.
  • 45 minuta:proizvodi se dopamin koji stimulira centre za užitak u mozgu, sličnu reakciju izaziva i heroin!
  • 60 minuta:zbog diuretskih svojstava kofeina i vezivanja na fosfornu kiselinu iz tijela se, osim tekućine, izlučuju sve bitne tvari : kalcij, magnezij, cink, natrij, voda i elektroliti. Dolazi do pada šećera što uzrokuje razdražljivost i tromost.
 

Podijeli ovo