U nedjelju 16.10.2016. europska misija ExoMars 2016 ulazi u svoj vrhunac – u suradnji s Rusijom na Mars će biti pokušano spuštanje „landera“ zvanog Schiaparelli. Lander na Marsu neće provesti više od nekoliko dana zbog ograničenog kapaciteta baterije ali bi trebao obaviti pripremu terena i preliminarna istraživanja za rover koji stiže 2020. godine. Osim Schiaparelli modula u misiju ide i TGO – Trace Gas Orbiter koji će pretražiti atmosferu radi otkrivanja plinova koje ispuštaju živi organizmi. Ako bi TGO pronašao tragove metana u Marsovoj atmosferi, to bi mogao biti pokazatelj kako na Marsu postoji nekakav oblik života. Naime, jedan od mogućih izvora metana, osim vulkana, je trbuh životinja (gdje žive jednostanični mikrobi metanogeni koji pretvaraju ugljični dioksid u metan).

Schiaparelli modul će se odvojiti od TGO-a na oko milijun kilometara od Marsa a u njegovu atmosferu bi trebao ući u srijedu te putovati kroz istu samo 6  minuta! Pri slijetanju i ublažavanju visokih brzina pomoći će mu posebno dizajnirani supersonični padobran a zatim i struktura za amortizaciju unutar modula.

Slanjem podataka o vlazi, gustoći, temperaturi i električnim svojstvima modul će završiti svoje dugo putovanje od skoro 500 milijuna kilometara koji dijele „plavi“ i „crveni“ planet.

 

Podijeli ovo