Problemi u sektoru građevinarstva od 2008. godine nisu zaobišli ni hrvatske cementare, no u posljednje tri godine evidentan je znatan oporavak posebice vidljiv u istarskoj cementari Holcim. Tvrtka je aktivna u građevinskoj industriji kao dobavljač cementa, agregata i betona. Trenutno stanje na hrvatskom tržištu cementa palo je za više od 70%. Potražnja cementa pala je sa tri na 1,3 milijuna tona. Predsjednik uprave Holcim-a Alan Šišinački naglašava kako je kriza doživjela vrhunac 2013. godine a gubitak iznosio 79 milijuna kuna, prema 36 milijuna kuna dobiti u 2008. godini. Radeći tada u Holcim-u u Slovačkoj i Austriji, vraća se u Hrvatsku kako bi preuzeo vođenje kompanije i preokrenuo način poslovanja.

Na temelju metodologije Balanced Scorecard definirali su plan „2015 Plus“ odnosno pokretanje 50 velikih inicijativa u četiri područja, a to su smanjenje troškova, povećanje prihoda, povećanje odgovornosti i disciplinu te područje inovacija. Metodologija im je donijela uspjeh i prihode od oko 300 milijuna kuna, dostižući polako najprofitabilniju 2008. godinu. To su postigli i naplatom svojih potraživanja tako da su postali posrednici proizvoda, nekretnina  i usluga svojih dužnika. Najveći uspjeh Holcima ipak je Centar za inovacije i projekte, kojeg čini cijela kompanija s 300 zaposlenih, tako da svaki zaposleni neovisno o sektoru pronalazi nova rješenja za poboljšanje poslovanja i povećanje prihoda. U posljednje tri godine razvijeno je 7 novih proizvoda i usluga koji su danas nositelji poslovanja. Osim u građevinskoj, prisutni su i u staklarskoj industriji, u poljoprivredi kroz organske proizvode za poboljšanje tla, a u vlasništvu su i akreditiranog laboratorija i timom stručnjaka za konzultantske usluge.

Hrvatskoj cementnoj industriji izvoz je jako važan izvor prihoda, s uvozom oko 300 tisuća tona a izvozom oko 1,5 milijuna tona odnosno oko 30% proizvodnje. Holcim Hrvatska orijentiran je na talijansko tržište zbog brodskog prijevoza odnosno njegove isplativosti.

 

 

Podijeli ovo