Ova jednostavna i ljekovita juha od povrća ukusan je obrok koji pomaže u prevenciji i liječenju teških bolesti. Ako pogledamo u 2500 godina staru povijest ove juhe, koju je izumio starogrčki liječnik i „otac medicine“ Hipokrat, ne iznenađuje činjenica o njenim brojnim ljekovitim djelovanjima, primjerice snažnoj i temeljitoj detoksikaciji i osnaživanju organizma te jačanju bubrega. Djelotvornost ove juhe otkrivena je kod tuberkuloze, alergija, visokog i niskog krvnog tlaka, bolesti bubrega, artritisa, ateroskleroze, multiple skleroze, autoimunih oboljenja, raka.

Rajčica, luk, peršin, i ostalo povrće obiluju izuzetno jakim antioksidantima koji štite od pojave kancerogenih oboljenja i suzbijaju njihovo širenje. Još jedna posebnost Hipokratove juhe je bogatstvo kalija te apsolutna odsutnost natrija i bilo kojeg oblika soli.

Hipokratova juha se priprema od povrća koje obiluje hranjivim tvarima neophodnima za savršeno funkcioniranje imuniteta. Za njenu pripremu potrebno vam je:

  • 1 korijen celera srednje veličine
  • 1 korijen peršina srednje veličine
  • 2 glavice luka srednje veličine
  • 2 mala ili jedan veliki poriluk
  • češnjaka prema želji (može se dodati i na kraju)
  • malo peršinovog lišća
  • 600 g rajčica
  • 400 g krumpira

 

Priprema: Operite povrće, narežite ga na kriške ili kockice, a možete ga i naribati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije sve povrće. Zagrijte do vrenja, a potom nastavite kuhati na laganoj vatri sat i pol do dva, dok povrće ne omekša. Na samom kraju kuhanja dodajte protisnuti češnjak i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuhanu juhu propasirajte. Konzumirajte jednu porciju juhe, a preostalu količinu rashladite i spremite u hladnjak.

Juhu je potrebno kuhati na laganoj vatri sa što manje vode. Posuda u kojoj se kuha mora biti poklopljena kako bi se spriječilo isparavanje korisnih sastojaka. Zabranjeno je korištenje aluminijskog posuđa, a za jelo se preporučuje upotreba srebrenog pribora.
Mnogi začini mogu poništiti djelotvornost juhe pa se za obogaćivanje okusa preporučuju samo sljedeći začini u manjim količinama: piment, lovor, korijander, kopar, kim, komorač, muškatni oraščić, mažuran, ružmarin, šafran, kadulja, kiselica, čubar, estragon i timijan. Vlasac, češnjak, luk i peršin dozvoljeni su u većim količinama.

 

Početkom prošlog stoljeća popularizirao ju je njemački liječnik, dr. Max Gerson, uvrstivši je u poseban prehrambeni program 1932. godine pod nazivom Gersonova terapija. Radi se o metodi liječenja koja se temelji na posebnom režimu prehrane te redovitom čišćenju organizma.

Kao zdravi obrok ova juha se može konzumirati jednom dnevno. No, u ljekovite svrhe u sklopu Gersonove terapije obavezno se preporučuju dvije porcije juhe dnevno.

 

Podijeli ovo