PAMETNI ŠTAP ZA SLIJEPE SA GPRS SUSTAVOM

Na studentskom natjecanju Elektroboj na temu „Pomozi osobama s tjelesnim poteškoćama“ predstavljeni su radovi koji će osobama s invaliditetom olakšati svakodnevne aktivnosti. Jedna od desetak ideja koje su studenti predstavili je i pametni štap koji će slijepim i slabovidnim osobama olakšati kretanje. Na ideju za njega došli su Mateo Sokač, student IT-a na Rochester Institute of Technology Croatia, Ivan Jureša, student računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci i Ivan Brlas.

Pametni štap ima ugrađeni GPRS sustav za dojavu lokacije ako se osoba izgubi te senzor koji može prepoznati je li osoba izgubila štap i sam dojaviti lokaciju. Štap može slijepoj osobi više približiti osjećaj za prostor i objekte oko sebe. Dečki imaju u planu prijavu u jedan od poduzetničkih inkubatora kako bi uz vodstvo mentora njihov prototip mogao postati proizvod. S obzirom na to da se nisu nadali da će njihov izum pobuditi interes javnosti te da isti nije testiran na pravim korisnicima, njegovi kreatori su nakon natjecanja odlučili poboljšati proizvod a time i kvalitetu života njegovimkorisnicima.

GUITARFRIEND KAO DRUGA RUKA ZA SVIRANJE GITARE

Pobjednici Elektroboja su studenti s Fakulteta elektronike i računarstva Milenko Šaponja, Antun Sukurić i Ivan Bebić, koji su osmislili elektronički uređaj koji osobama s invaliditetom olakšava učenje, ali i sviranje gitare. Nazvali su ga GuitarFriend. Može ga koristiti i svaki glazbeni entuzijast koji želi samostalno naučiti svirati gitaru, s obzirom na to da se uređaj pričvrsti na rezonantnu kutiju i tako zamjenjuje jednu ruku. Antun i Milenko bili su zaduženi za razvoj i tehničku realizaciju proizvoda a Ivan za analizu tržišta i poslovni plan. Iako je proizvod još u razvojnoj fazi, trenutno nema izravnu konkurenciju. Nakon prezentacije na Elektroboju, GuitarFriend je zainteresirao predstavnike renomiranih hrvatskih tvrtki, što je dečke potaknulo da se prijave u Program studentskog poduzetništva u centru karijera FER-a (SPOCK). Ušavši u desetomjesečni program kao jedan od četiri tima, svoj će startup povezati sa stručnjacima i mentorima te će im biti osiguran prostor i oprema za daljnje razvijanje ideje.

 

 

Podijeli ovo