Tehnološko rješenje koje omogućava energetsku obnovu vanjske ovojnice zgrada je fasadni sustav ECO SANDWICH koji jedini sadrži reciklirani građevinski otpad i otpad od rušenja. Nastao je kao rezultat suradnje hrvatskih znanstvenih institucija (Građevinski i Arhitektonski fakultet) i industrije (Beton Lučko d.o.o., Knauf Insulation d.o.o. i EURCO d.d.). Ovi inovativni paneli poboljšana su verzija postojećih predgotovljenih zidnih panela, čime se omogućuje brza i kvalitetna gradnja niskoenergetskih zgrada.

Zbog velikog potencijala za recikliranje i ponovno korištenje, građevinski otpad je prepoznat od strane Europske komisije kao jedan od prioritetnih problema za rješavanje. Sustav ECO-SANDWICH razvio se i kao odgovor na suvremene procese gradnje u kojima postojeće zgrade predstavljaju veliki potencijal za smanjenje postojeće energije te činjenicu da postoji veliki broj zgrada koje nemaju ili imaju minimalnu toplinsku zaštitu.

ECO-SANDWICH sastoji se od dva sloja betona međusobno povezana rešetkastim nosačima od nehrđajućeg čelika. Unutarnji nosivi sloj betona izrađen je od recikliranog betonskog loma, dok je vanjski fasadni sloj izrađen od reciklirane opeke kao agregata u betonu. Kao toplinsko izolacijski materijal koristi se mineralna vuna Ecose koju isporučuje Knauf Insulation d.o.o., a u kojoj se kao vezivo koriste prirodne smole. Posebnost panela je ta što se između sloja mineralne vune i vanjskog sloja nalazi 4 cm debeo ventilacijski sloj zraka koji sprječava vlaženje izolacijskog materijala. Unutarnji sloj betona povezan je s nosivom konstrukcijom zgrade pomoću sustava priključka od nehrđajućeg čelika.

Paneli se u potpunosti proizvode u tvornicama u kontroliranim uvjetima čime se postiže kvaliteta i sigurnost proizvoda, a zahvaljujući koeficijentu prolaska topline, u mogućnosti su postići i najstrože energetske standarde za brzu izgradnju niskoenergetskih i obnovu postojećih zgrada. Sustav je prije stavljanja na tržište prošao ispitivanja i dobio CE oznaku. Najveći interes za panele pokazao je grad Koprivnica, nekoliko tvrtki iz Srbije i Crne Gore, a upiti stižu i iz Francuske.

Sustavu ECO-SANDWICH pripale su i brojne nagrade kao što su GREENOVATION za „Najbolji tim hrvatskog zelenog gospodarstva“, zlatna medalja i nagrada INOVA za najbolju ekološku inovaciju 2013. godine u Zagrebu te 2014. u Bruxellesu, čime je inovacija prepoznata i na europskom tržištu.

Više informacija na www.betonlucko.hr.

 

Podijeli ovo