Obiteljska tvrtka Hydromat d.o.o. iz Horvatkog kod Ivanca preko 30 godina stvara high-tech proizvode odnosno hidraulične aktuatore s elektroupravljanjem za ventile glavnih pumpi rashladnog sustava za ruske nuklearne elektrane, ali i za Norvežane, Poljake, Indijce, Irance, Belgijance, Nijemce… Sustav je osmišljen i konstruiran u Hydromatu, koji zapošljava 25 radnika, a njihov je brend aktuatora sve više prepoznatljiv u svijetu. Nositelj razvoja tvrtke g. Slavko Canjuga i njegov sin Krešimir ističu kako je njihov glavni problem nedostatak kvalitetnih inženjera te manjak interesa politike za metalsku industriju.

Tvrtka trenutno radi na aktuatoru za regulaciju i sigurnosno zatvaranje dovoda pare u pogonske turbine od 170 MW koje će se u kolovozu isporučiti ruskom atomskom ledolomcu. Prošle je godine tvrtka isporučila samovozni daljinski upravljani transporter brodova u Poljsku, dok se aktuatori proizvedeni u Hydromatu nalaze čak i u norveškom polarnom pojasu, u vodoopskrbi kineskog grada Daliana, energetskim objektima u Saudijskoj Arabiji, Iraku, Iranu, Njemačkoj, Poljskoj, Belgiji…

Započeta je suradnja i s jednom indijskom tvrtkom na polju automatizacije termo i nuklearnih elektrana. Tvrtka stvara svoje znanje i high-tech proizvode te se nameće razvojem inovacija i visokospecijaliziranih proizvoda.

 

 

Podijeli ovo