Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje (FSB) u Zagrebu, na oko 740 četvornih metara, iduće se godine otvara centar za istraživanje, razvoj i obrazovanje u području robotskih sustava. Projekt koji „teži“ oko 50 milijuna kuna osigurat će najmodernije radne i obrazovne uvjete za znanstvenike, studente strojarstva i inženjere te će služiti kao centar za razvoj, ispitivanje i usavršavanje naprednih robotskih primjena u medicini, proizvodnji i uslužnim djelatnostima. Centar je zamišljen kao samoodrživi sustav koji će se financirati iz istraživačkih projekata i kao takav biti jedinstven znanstveno-tehnološki centar na širem području regije.

Voditelj Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava FSB-a, profesor Bojan Jerbić, naglašava da na tržištu već postoje roboti koji rade kućanske poslove (npr. usisavaju prašinu), no kaže da budućnost donosi novu eru kućnih robota koji će moći čuvati kućne ljubimce, pa čak i djecu, zbog novih sustava razvijenih kognitivnih aktivnosti. Posebno atraktivan bit će i laboratorij za humanu robotiku unutar kojeg će se istraživati inteligentno robotsko ponašanje.

Prva faza projekta je izrada tehničke dokumentacije do 28. lipnja 2016. godine a potom slijedi odgovor na poziv i priprema dokumentacije za financiranje u iznosu od 3,7 milijuna eura iz infrastrukturnih fondova EU-a za regionalni razvoj. Najveći dio novca namijenjen je za vrhunsku robotsku opremu.

Stalno zaposleni činili bi brojku od 20, a još bi toliko bilo vanjskih suradnika. Najveći interes za centar, koji će biti otvoren i za javnost, pokazali su naši susjedi Slovenci, koji pak imaju veći broj robota od Hrvatske.

U sklopu dana otvorenih vrata centar će se promovirati u javnosti te pomoći Hrvatskoj da polako uđe u četvrtu industrijsku revoluciju (spoj tehnologija diljem fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta). U novoj revoluciji strojevi će zamijeniti ljude u mnogim rutinskim poslovima, ustupajući tako određeni broj radnih mjesta robotima i umjetnoj inteligenciji. Očekuje se smanjenje poslova u zdravstvu, energetici i financijama dok će samo najkreativniji poslovi ostati ljudima. Ovakav scenarij možemo očekivati do 2050. godine kada se očekuje gubitak od oko 46 milijuna radnih mjesta u proizvodnji materijalnih dobara.

 

Podijeli ovo