Zagrebačka tvrtka Festo već 20 godina ulaže u znanje, poticanje novih ideja i inovacije te financijski pomaže realizaciji studentskih projekata hrvatskih sveučilišta. Rezultat jedne takve suradnje sa zagrebačkim Fakultetom strojarstva i brodogradnje je četveronožni robot bioničkog sustava s pneumatskim mišićima. Njegovi su kreatori studenti Valentino Štahan, Hrvoje Brezak i Dominik Sremić, uz podršku i pomoć profesora Željka Šituma. Robot, koji je nastao kroz dvije godine kao završni rad na trećoj godini, idealan je za situacije nakon havarije. Njime se upravlja na daljinu, idealan je za vojsku i nepristupačne terene. Svojim su robotom osvojili Rektorovu nagradu te zlatnu medalju na izložbi inovatora INOVA 2015.

Suradnja zagrebačkog fakulteta i Festa ostvarena je preko nekadašnjeg studenta Zdravka Lončara, koji je Festov zaposlenik. Upravo je tvrtka donirala dvadesetak tisuća kuna za pneumatske dijelove dok su ostale dijelove financirali sami studenti i angažirani profesor. Zahvaljujući njihovom doprinosu, studenti su izradili i suvremeno ortopedsko pomagalo s pneumatskim mišićem za stopalo.

Sljedeći projekt tvrtke Festo je suradnja s Tehničkom školom Ruđera Boškovića u sklopu koje je i didaktička učionica. Drugi oblici suradnje zabilježeni su i s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu, gdje se razvijaju modularna višenamjenska plovila Swath i Hydrofoil za međunarodno natjecanje „Hydrocontest 2016“  u Švicarskoj.

 

Podijeli ovo