Na prvom Međunarodnom sajmu inovacija Inter Innovation 2016 koji se održao u hotelu Medena od 06. – 08.05.2016. predstavljene su 23 inovacije iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Prema odluci stručnog žirija, tri najuspješnije inovacije nagrađene su iznosima od 3.000,00 kn, 6.000,00 kn i 10.000,00 kn.

Prva nagrada u iznosu od 10.000,00 kuna pripala je timu studenata brodogradnje sa splitskog FESB-a, koji su predstavili svoja dva napredna eko-plovila Swath i Hydrofoil. Prema njihovoj zamisli, plovilo Swath pripada teškoj kategoriji i namijenjeno je industriji, odnosno prijevozu većih količina tereta, a Hydrofoil pripada lakoj kategoriji plovila i namijenjeno je zabavi, ima avionski profil krila i cijelim svojim trupom glisira iznad površine vode, dok se ispod vode nalaze krila koja svojim hidrodinamičkim uzgonom nose cijeli brod.

Oba plovila imaju smanjeni volumen na slobodnoj površini, čime se smanjuje otpor valova koje stvara brod.

Druga nagrada od 6.000,00 kn pripala je Branku Milićeviću iz Bosne i Hercegovine. On  je komisiji i široj javnosti predstavio svoj izum – eko-termo pametni plastenik promjenjive visine koja se mijenja ovisno o temperaturi zraka te vrsti i rastu biljke.

Pametni plastenik se pomoću hidraulike diže i spušta ovisno o vremenskim uvjetima. Toplinski senzori daju impuls hidrauličkoj pumpi, a pumpa cilindrima za dizanje i spuštanje plastenika. Pumpa radi na principu injekcije, uvlačenjem i izvlačenjem tekućeg ulja.

Treća nagrada od 3.000,00 kn pripala je članu Asocijacije Bosne i Hercegovine Ivanu Milićeviću iz Posušja za inovaciju Trajna osnova za saće, tj. satna osnova, kako je nazivaju pčelari. Osnova za saće obostrano je parcelirana šesterokutnim temeljima u kojima pčele brže i lakše  podižu ćelije.

Osnova je izgrađena od biorazgradivog materijala, stopostotnog voska, tijesta od opne kukuruznog zrna i skoro stopostotnog kalcij-karbonata. Prednosti ovakve osnove su te što je trajnog karaktera, može se obnavljati, odgovara svim ekološkim i prehrambenim standardima, smanjuje troškove pčelarenja za 30 %, povećava prinos meda za 6 kg po košnici i uklanja potrebu za mukotrpnim ožičavanjem.

Osnova svih nagrađenih inovacija je korištenje obnovljivih izvora energije koji omogućavaju smanjenje troškova proizvodnje.

Inicijator cijele manifestacije i član stručnog žirija dr. sc. Nenad Končar zahvalio je svim sudionicima na sudjelovanju na prvom sajmu inovacija, sa željom da se i dogodine sretnu na istom mjestu, gdje će ponovo moći pokazati svoju inovativnost i kreativnost.

 

Podijeli ovo