Iza projekta „Wonderland“ stoje dvije godine ozbiljnog znanstvenog i praktičnog istraživanja na Međimurskom veleučilištu. Vrijednost tog milijunskog projekta prepoznala je i Europska unija koja ga je podržala. Projekt Wonderland jedinstven je u cijelom svijetu i sa sigurnošću možemo reći da će promijeniti svijet kakvim ga sada vidimo.

Do sada je postojala mogućnost kupnje posebnih naočala koje nas uvode u 3D svijet, bilo da se radilo o igricama ili filmovima, no nije postojala mogućnost kretanja jer u tom slučaju ljudi osim stvarnosti vide i druge stvari, primjerice dinosaure koji im se pojave u sobi, no pritom osoba ne zna hoće li se spotaknuti o stepenicu koju u tom trenutku ne vidi ili udariti o neki komad namještaja, a poglavito je bilo nezamislivo s takvim uređajem, koji nas uvodi u virtualnu 3D stvarnost, hodati ulicom zbog velikog rizika od ozljeda. Upravo nam projekt Wonderland prvi u svijetu nudi tu mogućnost sudjelovanja u virtualnom svijetu, a da smo pritom, u svakom trenutku, svjesni okoline oko nas, što omogućuje normalno kretanje bez bojazni od padova i udaranja o predmete kojih nismo svjesni.

To su uspjeli postići uz pomoć posebnih antena za zemaljsko pozicioniranje. Trenutno je jedini proizvođač tih antena za orijentiranje na svijetu firma „Locati“ iz Australije, koja direktno surađuje sa NASA-om. To sve funkcionira tako da je laptop spojen sa setom naočala na koje su montirane dvije USB kamere, 3D senzor za određivanje relativne pozicije i malena antena za određivanje apsolutne pozicije. To omogućava osobi koja ih koristi da istodobno vidi dvije stvarnosti, onu pravu koja je okružuje i onu virtualnu koja nastaje programiranjem i grafičkim dizajnom. Primjerice, ako kupac naruči preuređenje kuće od arhitekta, može staviti posebne naočale i kretati se kroz svoju kuću a da ju zapravo vidi onako kako će ona tek izgledati. Tako kupac na licu mjesta može odlučiti želi li nešto promijeniti.

To će pogotovo donijeti revoluciju u svijetu turizma, gdje su do sada kupci morali vjerovati slikama koje vide preko interneta, dok će se od sada moći prošetati po gradu koji žele posjetiti ili hotelu u kojem žele odsjesti i iz udobnosti svoga doma odlučiti koja im se destinacija najviše sviđa.

 

Podijeli ovo