Znanstvenici rade na tome da „nadmudre“ stanice raka uz pomoć nove generacije lijekova koje zovu „checkpoint inhibitors“ i koji imaju takvo djelovanje da mnogi znanstvenici smatraju da se radi o prekretnici u liječenju raka, uključujući i one najmalignije.  Uz pomoć tih „pametnih lijekova“ danas su zabilježena prva izlječenja od raka pluća i melanoma na način da se životni vijek ne produljuje samo u mjesecima već u godinama.

Na koji način funkcioniraju ti lijekovi?

Kako bi razumjeli na koji način ti lijekovi funkcioniraju moramo shvatiti kako se ponaša stanica raka u našem organizmu. Stanica raka se maskira pred našim imunitetom tako da ju on ne shvaća kao prijetnju, već kao i svaku drugu normalnu stanicu u našem organizmu. Iz toga razloga kemoterapija i zračenje, dvije metode koje se koriste u borbi protiv raka, ne uništavaju stanicu raka ciljano, već uništavaju sve stanice i dobre i loše, što našem imuno sustavu zadaje samo još dodatno posla i opterećuje ga, a tu je još ključno naglasiti kako su stanice raka puno otpornije od naših dobrih stanica te se sa kemoterapijom i zračenjem uništi puno više dobrih stanica nego samih stanica raka.

Novi lijekovi djeluju na način da omoguće našem imunitetu da prepozna stanicu raka, detektira ju i uništi, bez obzira koliko je stanica raka mutirala i „pokušala zavarati“ naš imunitet da je „dobra“. Nažalost, proći će još dosta vremena dok se ti lijekovi ne usavrše s obzirom da je svaki organizam drugačiji i svaki organizam drugačije reagira na „pametne lijekove“. Istraživanja na pacijentima sa rakom pluća su pokazala kako samo jedan dio pacijenata odreagira dobro na ove „pametne lijekove“ dok još uvijek velika većina ne odreagira, no u svakom slučaju, možemo reći kako su znanstvenici došli do revolucionarnog otkrića u borbi protiv raka i ne preostaje nam ništa drugo nego nadati se da će čim prije usavršiti pametne lijekove protiv raka i učiniti rak izlječivom bolesti za sve.

 

Podijeli ovo