Poslovna ideja godine dolazi iz osnovne škole „Vladimira Gortana“ iz Buja. Učenici trećeg razreda osmislili su ideju o „crnoj kutiji“ za automobile. Pobjedu su odnijeli na jedinom hrvatskom biznis plan natjecanju „Novim tehnologijama do poslovnog uspjeha“.

Ideja je zamišljena na način da se na mobitelu nalazi aplikacija koja „prepoznaje“ nesreću i automatski šalje podatke o lokaciji u pozivni centar 112. Osim toga, prilikom nesreće, automatski bi se uključila kamera koja bi počela snimati, kako bi prva pomoć odmah dobila uvid u nesreću te bi automatski imali i podatke o osobi s čijeg mobitela je poziv upućen. Sustavi radi na principu da prepoznaje slijetanje sa ceste i otvaranje zračnih jastuka.

Njihov cilj je smanjiti broj poginulih u prometnim nesrećama, pošto su mnogi poginuli zato što nitko nije vidio nesreću, iz tog razloga službe nisu stizale na vrijeme na mjesto nesreće. S obzirom da se radi o aplikaciji na mobitelu koji mora biti pričvršćen na nosač za mobitel, u slučaju da se mobitel razbije u nosaču će se pokrenuti wireless područje s pozivom u pomoć koji će očitati svaki pametni telefon u blizini ili policijsko vozilo.

 

Podijeli ovo