Istraživanje Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) smjestilo je Hrvatsku na 16. od mogućih 35 mjesta po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Euro Health Consumer Index (EHCI) koji mjeri kvalitetu zdravstva u zemlji, primarno iz perspektive korisnika usluge, kroz 6 područja podijeljenih u čak 48 parametara. Najviša moguća ocjena je 1000 bodova.

Čak 10 prvoplasiranih zdravstvenih sustava po EHCI 2015. je iz bogatih zemalja Zapadne Europe i Skandinavije, a od zemalja bivšeg istočnog bloka ističu se Češka (13.), Slovenija (15.) i Hrvatska na 16. mjestu s ukupno 707 bodova.

Kako su bogatstvo, financijsko ulaganje u zdravstvo i kupovna moć vrlo različito raspoređeni među 35 uključenih zemalja, pokušalo se matematičkim putem uzeti u obzir i uravnotežiti ove razlike. Tako se došlo do pokazatelja koji se na engleskom zove Bang-For-the-Buck ( u Hrvatskoj bi to moglo zvučati kao „Što mogu dobiti u zdravstvu za uloženi novac“). Prema ovom parametru se Hrvatsko zdravstvo vrlo visoko plasiralo, tako da sa Češkom dijeli 3. mjesto.

Parametri za koje smo ocijenjeni sa najmanje bodova se odnose na prevenciju, pritom je osobito loša prevencija kroničnih nezaraznih bolesti, konkretno prevencija visokog krvnog tlaka i njegovih posljedica, prevencija pušenja i nedostatna promocija fizičke aktivnosti.

Potrebno je podići svijest ljudi o preventivnoj dijagnostici kao mjeri koja spašava živote.

 

Izvor: http://www.healthpowerhouse.com/index.php?Itemid=55

 

Podijeli ovo