Androgena alopecija, ili muški oblik ćelavosti je najčešći oblik gubitka kose kod muškaraca, koji je genetski uvjetovan.  Može se javiti već u mlađih muškaraca, ali se najčešće počinje javljati između dvadesete i tridesete godine života.

Kod gubitka kose, u početku se vlasi smanjuju i postaju sve tanje i tanje, a s vremenom nastupa ćelavost u zahvaćenim  regijama vlasišta. Ovakav tip gubitka kose može se javiti i kod manjeg broja žena u kasnijoj životnoj dobi, obično u menopauzi kada dolazi do hormonskih promjena u organizmu.

Glavnu ulogu u tom progresivnom gubitku kose ima genetski uvjetovana povećana osjetljivost receptora u folikulama dlaka na aktivni metabolit muškog spolnog hormona testosterona. Androgena alopecija veliko je socijalno opterećenje, pogotovo ako se javlja u ranijoj dobi kada može biti povezano i sa smanjenjem samopoštovanja i razvojem depresije.

Kod PRP tretmana protiv gubitka kose koriste se vlastiti trombociti i plazma i iz tog razloga nema opasnosti od odbacivanja tkiva i drugih nuspojeva. Primarijus dr. sc. Lena Kotrulja, dr. med., spec. dermatovenerolog  kaže kako se ovom metodom koncentriraju „dobre stanice“ iz vlstitog organizma u područje vlasišta i u potpunosti se potiče rast kose, što rezultira sprečavanjem ispadanja kose i stimulacijom rasta kose. Vlasi postaju deblje u odnosu na kosu koja nije tretirana, a sastavni elementi PRP-a i njihovi proizvodi utječu na formiranje novih stanica, krvnih žila i obnovu tkiva vlasišta.

 

Podijeli ovo