Mediteranska dijeta je način prehrane koji se danas smatra zdravstveno najopravdanijim za zdravlje a posebno za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila. Mediteransku prehranu najjednostavnije je predočiti kroz okuse i mirise Mediterana koji prožimaju ovu kuhinju. Piramida mediteranske prehrane vrlo je slična klasičnoj prehrambenoj piramidi. Žitarice, proizvodi od žitarica i krumpir nalaze se u bazi što znači da se jedu u najvećoj količini. Slijedi povrće i voće, nemasno meso, riba i morski plodovi, mlijeko i proizvodi od mlijeka, orašasti plodovi i mahunarke, a u samom vrhu piramide nalaze se masnoće i slastice, odnosno hrana koja se jede u najmanjoj količini.
Iako nije oblikovana kao redukcijska dijeta, mediteranska prehrana, uz dugoročno pridržavanje njezinih smjernica, čini jedan od najkvalitetnijih oblika prehrane za gubitak tjelesne mase. Ukoliko je namjera smršaviti, svakako treba pripaziti na količine koje se unose tijekom obroka a obroci koji su kvalitetno raspoređeni u doručak, ručak i večeru te pripremljeni od spomenute hrane omogućit će da tijelo dobije sve potrebne sastojke i smanjiti želju za slatkim.

KOJE SU PREDNOSTI MEDITERANSKE DIJETE?
Na pravilan se način gube suvišni kilogrami, bez popratnih negativnih utjecaja, izgladnjivanja i bez vraćanja izgubljenih kilograma. Prema nutricionističkim spoznajama, mediteranska je prehrana najkvalitetniji oblik prehrane današnjice.
Mediteranska prehrana idealna je prehrana u prevenciji bolesti, ali i kod oporavka i liječenja organizma a uz optimalan energetski unos namirnica tijekom dana vrlo uspješno se regulira i tjelesna masa. Osobe koje se hrane u skladu s mediteranskim načinom prehrane rjeđe obolijevaju od bolesti srca i krvnih žila (povišenog tlaka, kolesterola, triglicerida), dijabetesa, karcinoma te imaju otporniji imunološki sustav.

 

Podijeli ovo