Razlog više za uživanje u ljetovanju na moru svakako bi trebala biti i činjenica da more – liječi. Morska je voda okrepa za cijelo tijelo, a njezina je ljekovitost zabilježena još u antičkim vremenima. Još su u davna vremena grčki liječnik Hipokrat, njegov sunarodnjak filozof Platon i arapski liječnik Avicena hvalili povoljan utjecaj morske vode na zdravlje. Ljekovita svojstva mora, odnosno morske vode, poznata su još iz antičkih vremena. Morska voda je mješavina 96,5 % čiste vode i 3,5 % drugih sastojaka kao što su soli, otopljene soli i organske supstance. Morska je voda mineralna voda koja sadrži sve elemente periodičnog sustava te elemente u tragovima – sumpor, bor, silicij, bakar, brom, stroncij i kalij. Osim tih važnih sastojaka, sadrži i fitoplanktone i zooplanktone koji oslobađaju organske tvari s antibiotskim, hormonalnim i bakteriostatskim svojstvima.
Znanstveno je potvrđeno da more djeluje na sljedeće načine:
antiseptički (antibakterijski i antivirusno);
potiče zacjeljivanje rana, opušta mišiće;
stimulira lokalnu cirkulaciju;
regenerira atrofičnu sluznicu;
podržava normalni fiziološki status sluznice;
čisti i smiruje trepetljike nosnog epitela.

Spomenuti oligoelementi i minerali prodiru u tijelo kroz vodu i zrak te pozitivno utječu na organizam, potiču funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Čestice soli koje se nalaze u zraku kada ste na moru ulaze duboko u vaš dišni sustav i dopiru do najdubljih plućnih alveola. Njihov je učinak fiziološki pa se s razlogom kaže da more „čisti pluća“. Imate li problema s nosnom sluznicom, ona će se na moru također obnoviti jer će udisanje morskog aerosola djelovati sedativno, zaštitno i regenerativno.
Terapijska svojstva očituju se na nekoliko načina. Primorska klima ne djeluje samo preventivno nego i ljekovito, podižući obrambene snage organizma nakon iscrpljujućih bolesti ili stresnih poslovnih razdoblja. Klimatolozi smatraju da je u primorskim krajevima sloj ozona bolje očuvan nego iznad kopnenih predjela, osobito povrh industrijskih gradova, što umanjuje djelovanje alergena poput peludi i drugih tvari koje nadražuju.
Dođite u hotel Medenu koji se nalazi uz samo more i uvjerite se u ljekovite učinke mora.

 

Podijeli ovo