Grad Trogir osnovali su grčki kolonisti s otoka Visa u III. st. prije Krista. U srednjoj Europi smatran je najbolje očuvanim romaničko-gotičkim gradom.
Cijeli je grad pod UNESCO-ovom zaštitom još od 1997. godine.
Trogir je jedan od gradova koje je najbolje posjetiti uz stručno vodstvo turističkog vodiča, izvan glavne sezone i turističke gužve.
U Trogiru je 1271. otvorena prva ljekarna u Europi. Nalazila se u sklopu kuća u blizini katedrale i gradske lođe. Izvorni dokument koji to potvrđuje je u privatnoj zbirci a kopija u trogirskom muzeju.
Stari dio grada Trogira uvršten je na UNESCO-ov popis spomenika svjetske kulturne baštine.

ŠTO OBAVEZNO POSJETITI U TROGIRU?

Kula Kamerlengo

Nalazi se na jugozapadnom rubu grada Trogira, u uglu zidina. Tvrđava je građena od 1420. do 1437. godine a služila je za smještaj mletačke vojne posade.

Palača Garagnin

Nekad je bila stambeno-gospodarski kompleks a ima stilska obilježja razdoblja od romanike do baroka.

Sjeverna gradska vrata

Datiraju iz XVII./XVIII. stoljeća a na njihovom je vrhu kip zaštitnika grada bl. Ivana Trogirskog, djelo Bonina iz Milana (XV. stoljeće).

Glavni gradski trg

Na glavnom gradskom trgu možete vidjeti Gradsku vijećnicu. Knežev dvor spominje se u XIII. st. a njegova obnova tijekom XIX. st. vratila mu je renesansni izgled. Crkva sv. Ivana Krstitelja iz XIII. st nekoć je bila sastavni dio muškog benediktinskog samostana.
Ostaci šesterolisne crkve sv. Marije iz IX. st. kriju se u zatvorenom dvorištu preko puta Vijećnice. Do nje je nova Pinakoteka zbirke sakralnih umjetnina a u njoj je smještena dragocjena slikarska i pisana baština iz trogirskih i čiovskih crkava, djela Blaža Jurjeva Trogiranina, Quirizija da Murana, Gentilea Bellinija itd.
Polovicom XV. stoljeća podignuta je zavjetna Crkva sv. Sebastijana za spas od kuge, koja umjesto zvonika ima toranj gradskog sata.

Palača Ćipiko, velika i mala

Nastale su povezivanjem romaničkih zgrada. Na pročelju velike palače gotička je trifora, djelo Andrije Alešija, te vrata koja je isklesao Ivan Duknović. Južni portal izradio je Nikola Firentinac.

Kula Sv. Marka
Danas je tamo Kuća dalmatinske glazbe.

Katedrala Sv. Lovre

Poznata i kao crkva Sv. Ivana Trogirskog, građena je od 13. do 17. st. Na njoj se izmjenjuju romanika, gotika, renesansa i barok. Najljepši prostor crkve predstavlja Kapela bl. Ivana iz 15. stoljeća koja je djelo N. Firentinca, A. Alešija i I. Duknovića.

Mnogo je kulturno-povijesnih znamenitosti u ovom gradu. Trogir je kovao vlastiti novac (bagattino) od bakra s likom zaštitnika grada svetog Lovre. Domaći majstori i umjetnici ostavili su svoja djela: Radovan, Blaž Jurjev Trogiranin, Ivan Duknović, a osim njih i Andrija Aleši i Nikola Firentinac. Njihov je pečat vidljiv i na pročeljima zgrada te skulpturama u kamenu, drvu i platnu.

 

Podijeli ovo