KADA JE NASTALA JOGA?

Kažu da je 325. god. pr. n. e. sustav joge prenesen u Europu zahvaljujući duhovnom učitelju Aleksandra Velikog. Međutim, Hipokrat, a kasnije i neki drugi, prakticirali su jogu i podučavali druge ljude. Bila je to uglavnom hatha joga, dio joge koji se bavi moralno-etičkim usavršavanjem, tjelesnim položajima i pravilnim disanjem. Ovaj dio joge služi kao priprema za efikasne prakse kontroliranja vlastitog uma.

ŠTO JE JOGA?

Joga uključuje sve aspekte života. Psihologija joge pomaže nam da odredimo svoje ciljeve, upoznamo sebe i ostvarimo Savršenstvo. Joga je nauka koja nas uči kako da idealno dišemo, kako da pravilno jedemo i kako da ispravno mislimo. To je umjetnost ovladavanja svojim tijelom i umom.
Koje su prednosti joge?

Stres, napetost i žurba glavni su čimbenici i uzročnici bolesti posljednjih desetljeća. Joga je sveobuhvatan način smanjivanja razine i utjecaja tih čimbenika i podizanja razine cjelokupnog zdravlja tako što potiče tijelo da se samo bori protiv negativnosti i stresa u kući, na poslu, u svakodnevnim situacijama i u kontaktu s ljudima oko nas.
To se postiže fizičkim vježbama, tehnikama disanja te tehnikama meditacije i relaksacije.
Fizičke vježbe utječu na cjelokupno zdravlje tijela, reguliraju živčani, respiratorni, probavni, reproduktivni i krvožilni sustav. Reguliraju mišiće i motoriku, krvni tlak i hormone, pokreću cjelokupni metabolizam tijela, postupno i dubinski opuštaju i čiste tijelo od svih nagomilanih toksina i ublažavaju tegobe u periodu menstruacije kod žena.
Tehnike disanja oslobađaju potisnute emocije, strahove i komplekse te aktiviraju disanje, samim time dovodeći više kisika u tijelo i mozak. Time utječu na emotivno i mentalno zdravlje i opuštanje.
Tehnike meditacije i relaksacije dubinski čiste um i emocije od umora, stresa, duboko ukorijenjenih strahova, kompleksa, neuroza, ograničenja i uvjetovanosti koje sami nismo u stanju riješiti i koje nam diktiraju kako da se ponašamo, reagiramo, mislimo i osjećamo.
Sve ove vježbe utječu na više razina i međusobno se nadopunjuju; stvaraju unutarnju sreću, mir te osjećaj ispunjenosti i slobode, koji su osnova zdravog življenja.
Kako i koliko se joga razlikuje od istezanja i drugih metoda vježbanja?
Prakticiranje joge utječe na cjelokupno fizičko, mentalno i emotivno zdravlje, izbacuje nagomilani stres i napetost koji se u nama svakodnevno nakupljaju i puni nas pozitivnom energijom. Razvija fleksibilnost i opuštenost cijelog tijela te dovodi um i emocije u stanje opuštenosti i ravnoteže.
Prednost joge u odnosu na klasičnu fizičku aktivnost u tome je što ne aktivirate samo tijelo, nego i umu i emocijama pružate potrebnu aktivnost i opuštanje. Redovitim vježbanjem postiže se unutarnja ravnoteža, stanje sreće i ispunjenosti, zdravlje i imunitet podižu se na višu razinu. Otvaraju se mogućnosti rješavanja problema na lakši i efikasniji način, s manje stresa i nerviranja, te svakodnevno funkcioniranje postaje lakše.

Kako odabrati pravi tip joge za sebe?

Postoje razne grane i sustavi joge, a izbor ovisi o vašoj osobnosti, vašim potrebama i načinu života. Ako ste puni energije, dinamični te željni intenzivne fizičke aktivnosti, vjerojatno će vam prijati ashtanga joga ili power joga. Ovdje se uglavnom govori o hatha jogi, jednoj od grana joge.
Ako radite stresan, naporan posao, um vam je nemiran, napeti ste, imate gomilu misli, ne možete razmišljati jasno, za vas je meditacija. Ako vas muče emotivni problemi, lako se ljutite, imate kratak fitilj, u opuštanju i smirivanju uma pomoći će vam joga disanje, posebno sporo, abdominalno disanje.
Satjananda joga sustav je cjelovitog pristupa kombiniranjem asana (fizičkih vježbi), pranajame (tehnike disanja), joge nidre (opuštanja) i meditacije. Sat se odvija laganim tempom, pridajući pažnju kretanju i disanju tijekom vježbe, opuštanju i promatranju učinaka između vježbi. Takav pristup istodobno vitalizira i opušta tijelo i um.
Naravno, ovo je samo gruba podjela i ne treba je shvatiti doslovno, nego iskusiti i prihvatiti te integrirati one aspekte koji vam odgovaraju.

Koliko je puta tjedno potrebno vježbati jogu?

Ovisi o načinu života i potrebama. Jednom do dvaput tjedno za održavanje općeg zdravlja za one koji nemaju vremena. Uz vježbanje 3 puta tjedno učinci odnosno promjene brži su i očigledniji, a rezultati vidljiviji. Međutim, ako vježbate svaki (ili gotovo svaki) dan, dolazi do postupne transformacije ličnosti, promjene načina razmišljanja, pogleda na svijet, mijenjanja percepcije. Dakle, učestalost vježbanja ovisi o tome je li vam dovoljno povremeno opuštanje i istezanje (1x), održavanje (2x) ili podizanje razine zdravlja, energije i vitalnosti (3x). Ili na jogu gledate kao na način života, želite je integrirati u svoj život (svakodnevno vježbanje).
Alternativa je kombiniranje joge s nekom fizičkom aktivnošću ili sportom (ples – link nemanja i jelena, fitness, plivanje…), naravno, različitim danima.

Preporučuje li se joga osobama koje nisu fizički aktivne?

Joga može pomoći kod zdravstvenih problema. Većinu može bar ublažiti, a neke potpuno ukloniti. Zbog svog načina djelovanja (na tijelo, um i emocije) joga se bori s problemom na svim poljima. Istovremeno djeluje na ublažavanje simptoma bolesti i uklanjanje uzroka problema.
Međutim, joga ne zamjenjuje alopatsku/zapadnu medicinu i ne predstavlja instant-rješenje, iako u moru grana, tehnika i alata joge postoje i takvi biseri. Njezina prava snaga leži u redovitom vježbanju (2 – 3 puta tjedno) i postupnom usvajanju principa i načela u svakodnevnom funkcioniranju.
Joga je namijenjena duhovnoj evoluciji, ali i promicanje zdravlja dobar je početak. Naglašavam, promicanje zdravlja, a ne liječenje bolesti. Nažalost, većina se počinje zanimati za jogu tek kad im je zdravlje ozbiljno ugroženo. Žele instant magičnu pilulu koja će im riješiti (zdravstvene i druge) probleme. Ako ih i riješe, nastavljaju po starom. Bolest tijela krajnja je manifestacija poremećaja na suptilnijim razinama (psiha, um, emocije).
Tijelo treba izliječiti i održavati, ali ne treba se tu zaustavljati, nego nastaviti dalje, brinuti o cjelokupnom zdravlju. I onda ćete doći do točke gdje nećete razmišljati o liječenju bolesti, nego o sljedećoj mrljici na svojoj osobnosti, kako da manu preobrazite u vrlinu…

Pomaže li joga pri gubitku tjelesne težine?

Zašto je i kako na prvom mjestu uopće došlo do dobivanja viška kilograma? Sigurno nije zaslužno (samo) redovito nevježbanje? Na fizički izgled i težinu utječu mnogi negativni čimbenici, među kojima su najbitniji stres, nepravilna i neredovita prehrana, poremećeni bioritam i, naravno, zapostavljanje tijela.
Joga može pomoći kod mršavljenja i reguliranja metabolizma dinamičnim i brzim vježbama. Redovitim vježbanjem dovodi do željenih učinaka. Ali, kao i kod prethodnog pitanja, da bi rezultati bili trajni, potrebno je i nastaviti s istim. Ako želite da vam zubi budu čisti i bijeli, morate ih prati svaki dan. Ne možete ih prati jedan mjesec u godini i očekivati ​​da ostanu čisti. Tako je i s tijelom. Joga može pomoći i kod mršavljenja i kod održavanja težine, ali treba uzeti i ostale čimbenike u obzir te raditi na njima. Tada rezultati neće izostati i bit će trajni.

 

Podijeli ovo