Uz zimske radosti, najhladnije godišnje doba može nam donijeti i vrlo ozbiljnu depresiju s obzirom da nedostatak danjeg svjetla uzrokuje loše raspoloženje, apatiju, umor i opću usporenost.

Drevni narodi poput Egipćana, Antičkih Grka, Rimljana te Inka shvatili su ljekovito djelovanje sunca na pojedina oboljenja. Shvaćajući važnost svjetlosti za život i zdravlje, mnogi narodi imali su bogove Sunca. Bez svjetlosti nije bilo opstanka, ali ni zdravlja.

Danas se ocem moderne fototerapije smatra danski znanstvenik Niels Ryberg Finsen, koji je još davne 1903. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoja dostignuća u liječenju svjetlošću, što je odličan način za oslobađanje od sezonske depresije, koja se najčešće javlja tokom jeseni i zime.

Dokazano je da se na ovaj način može ublažiti depresija, poremećaj spavanja, a i smanjiti uzimanje antidepresiva i lijekova protiv nesanice. Osim sezonske depresije, terapija svjetlom pokazala se odličnom kod ublažavanja raznih stanja kao što su loše raspoloženje, različiti poremećaji spavanja te kronične depresije. Fototerapija može se koristiti i za liječenje kožnih bolesti kao što je psorijaza, ali tada se koristi specijalna lampa koja oslobađa filtrirane UV zrake da ne bi došlo do oštećenja vida i kože.

Liječenje ovom vrstom terapije postižu se brzi rezultati već unutar 2 do 4 dana. Isto tako, poremećaji ritma spavanja i budnosti, kao i raspoloženja mogu biti uzrokovani degenerativnim ili vaskularnim promjenama, kao što je na primjer u demencija, ali mogu se povezati i sa izloženošću svjetlu (ili tami) jer se smatra da svjetlo utječe na proizvodnju serotonina i dovodi u ravnotežu unutarnji biološki sat, raspoloženje i utječe na regulaciju spavanja. Formula je jednostavna: više svjetla potiče energičnost, aktivnost, bolje raspoloženje, motivaciju i koncentraciju.

Doza svjetlosti koja se preporučuje je 5.000 luksa tijekom 45 minuta do jednog sata dnevno ili 10.000 luksa tijekom 10 minuta do pola sata svakog jutra. Za usporedbu, sunčeva svjetlost ljeti je oko 100.000 luksa, a prosječna unutarnja rasvjeta oko 300-500 luksa.

Pacijent sjedi oko 40 cm ispred svjetlosne lampe ili kutije postavljene u blizini stola, pod kutom, svakodnevno, ovisno o težini poremećaja raspoloženja. Preporuka je ne gledati direktno u izvor svjetla, nego nešto čitati ili raditi, na primjer doručkovati. Liječenje obično počinje u jesen kada su dani kraći, a završava u proljeće.

 

Podijeli ovo