Viza je odobrenje za tranzit preko područja Republike Hrvatske ili za ulazak i boravak do tri mjeseca u svakom šestomjesečnom razdoblju od datuma prvog ulaska.
Izdaje se za jedan, dva ili više ulazaka u svrhu tranzita te turističkog, poslovnog, privatnog ili drugog putovanja.
Zahtjev za izdavanje vize podnosi se najranije tri mjeseca prije namjeravanog putovanja. Uz zahtjev stranac prilaže:

  • valjanu putnu ispravu;
  • rok valjanosti putne isprave u koju se unosi viza mora biti najmanje tri mjeseca dulji od roka valjanosti vize;
  • putna isprava mora biti izdana u posljednjih 10 godina;
  • putna isprava mora sadržavati najmanje dvije prazne stranice za unošenje vize;
  • jednu fotografiju u boji veličine 35×45 mm;
  • dokaz o valjanom putnom zdravstvenom osiguranju;
  • dokaz o uplaćenoj viznoj pristojbi;
  • dokumentaciju kojom dokazuje:
  • svrhu boravka u Hrvatskoj,
  • osigurani smještaj,
  • osigurana sredstva za uzdržavanje tijekom boravka u Hrvatskoj i za povratak u matičnu državu ili za putovanje u treću državu,
  • sredstvo putovanja i namjeru povratka u matičnu zemlju, odnosno mogućnost ulaska u treću zemlju.

Stranci kojima je potrebna viza za Hrvatsku zahtjev za vizu mogu ispuniti i putem internetskih stranica na poveznici crovisa.mvep.hr (dostupan je na hrvatskom, engleskom, ruskom, ukrajinskom, turskom i albanskom jeziku). Nakon ispunjavanja online zahtjeva, potrebno ga je ispisati i s ostalom propisanom dokumentacijom podnijeti zahtjev za vizu u nadležnom hrvatskom veleposlanstvu/konzulatu ili viznom centru, ili posredstvom akreditirane turističke agencije.

U razdoblju od 1. travnja do 31. listopada 2010. godine na snazi je Odluka Vlade RH o privremenom olakšanom ulasku stranaca u Republiku Hrvatsku, donesena na osnovi valjanih schengenskih dozvola boravka i viza, u svrhu turističkog posjeta Republici Hrvatskoj.

Stoga se u navedenom razdoblju privremeno neće zahtijevati vize za ulazak u Republiku Hrvatsku za određene kategorije stranaca i to:

– za strance koji imaju valjanu schengensku dozvolu boravka;
– za strance koji dolaze brodovima na kružnom putovanju iz luke jedne od država schengenskog prostora ako imaju valjanu schengensku vizu;
– za državljane Republike Indije i Narodne Republike Kine koji skupno i organizirano turistički posjećuju Republiku Hrvatsku ako imaju valjanu schengensku vizu, valjano putno zdravstveno osiguranje i dolaze iz jedne od država schengenskog prostora i
– za državljane Hašemitske Kraljevine Jordana, Države Katara, Države Kuvajta, Sultanata Omana i Ujedinjenih Arapskih Emirata ako imaju valjanu schengensku vizu i valjano putno zdravstveno osiguranje.
Detaljne informacije potražite na internetskoj stranici:
www.mvpei.hr/mvp.asp?pcpid=1161

Kome ne trebaju vize?

Za ulazak u Hrvatsku i boravak do 90 dana, odnosno za prelazak preko državnog područja Republike Hrvatske, vizu ne trebaju državljani sljedećih država:
Kneževina Andora, Argentinska Republika, Australija, Republika Austrija, Kraljevina Belgija, Bosna i Hercegovina, Savezna Republika Brazil, Brunej Darussalam, Republika Bugarska, Republika Cipar, Češka Republika, Republika Čile, Kraljevina Danska, Republika Estonija, Republika Finska, Francuska Republika, Republika Gvatemala, Helenska Republika, Republika Honduras, Irska, Republika Island, Država Izrael, Japan, Kanada, Republika Koreja, Republika Kostarika, Republika Latvija, Kneževina Lihtenštajn, Republika Litva, Veliko Vojvodstvo Luksemburg, Republika Mađarska, Republika Makedonija, Malezija, Republika Malta, Sjedinjene Meksičke Države, Kneževina Monako, Republika Nikaragva, Kraljevina Nizozemska, Kraljevina Norveška, Novi Zeland, Savezna Republika Njemačka, Republika Panama, Republika Paragvaj, Republika Poljska, Portugalska Republika, Rumunjska, Republika El Salvador, Republika San Marino, Republika Singapur, Sjedinjene Američke Države, Slovačka Republika, Republika Slovenija, Sveta Stolica, Kraljevina Španjolska, Kraljevina Švedska, Švicarska Konfederacija, Talijanska Republika, Republika Turska, Ujedinjena Kraljevina Velike Britanije i Sjeverne Irske, Istočna Republika Urugvaj, Bolivarijanska Republika Venezuela.
Nezahtijevanje viza odnosi se i na nositelje valjanih putnih isprava izdanih u Posebnom upravnom području Hong Kong Narodne Republike Kine i Posebnom upravnom području Macao Narodne Republike Kine.
Nezahtijevanje vize odnosi se i na sljedeće nositelje valjanih putnih isprava Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske:

britanski (prekomorski) državljani (British Nationals (Overseas));
– državljani britanskih prekomorskih područja koji imaju pravo nastanjenja u Ujedinjenom Kraljevstvu (British Overseas Territories Citizens who have the right of abode in the United Kingdom) i
– britanski podanici koji imaju pravo nastanjenja u Ujedinjenom Kraljevstvu (British Subjects who have the right of abode in the United Kingdom).

Dolazak i s osobnom iskaznicom

S valjanom osobnom iskaznicom, odnosno drugom ispravom kojom se dokazuju identitet i državljanstvo, u Hrvatsku mogu ući državljani sljedećih država:
– države članice Europskog ekonomskog prostora
– Kneževina Andora
– Kneževina Monako
– Republika San Marino
– Sveta Stolica
– Švicarska Konfederacija.

 

Podijeli ovo